Cum decurge o Constelatie?

Picture
Stabilirea cadrului de lucru.Care este problema sau blocajul cu care se confrunta cel care vrea sa lucreze o CSR?  Ceea ce este cu adevarat esential in aceasta etapa este ca problema pe care se lucreaza sa fie clar definita.

Aranjarea constelatiei. Cel care lucreaza sau exploreaza o problema isi va alege  actorii care vor juca in constelatie din randul celorlalti participanti. In aceasta etapa este esential ca in constelatie sa fie prezente toate elementele care au legatura cu situatia pe care se lucreaza. 

Verificarea constelatiei. In aceasta etapa facilitatorul verifica daca felul in care a fost aranjata constelatia este in concordanta cu situatia pe care se lucreaza si daca toate elementele sunt prezente. Cu alte cuvinte se verifica daca imaginea creata prin constelatie este similara cu cea din realitate. 

Explorare.Fiecare dintre actorii din constelatie va fi intrebat ce anume ar trebui facut pentru a se crea un echilibru/ armonie in cadrul sistemului? Ce repozitionari sau pozitionari ar fi utile in acest sens?  Ce schimbari ar putea fi necesare? Ce masuri ar putea fi luate? 

Solutionare.O CSR duce la solutionarea problemei sau a blocajului  atunci cand toti actorii implicati in constelatie sunt de acord ca schimbarile, transformarile, pozitionarile sau repozitionarile care au loc in timpul celor 40-50 de minute cat dureaza o constelatie sunt benefice pentru intreg sistemul din care fac parte.  

Principiul de baza care guverneaza o CSR este RESPECTUL.

Fiecare membru al sistemului (constelatiei) se afla acolo dintr-un anumit motiv si cu un anumit scop.

Fiecare actor al constelatiei are dreptul sa isi exprime parerea, sa faca acele sugestii sau propuneri pe care le considera esentiale pentru ca sistemul ca functioneze echilibrat si armonios.
 
In orice sistem exista o ierarhie bine stabilita si anumite reguli dupa care acesta functioneaza.

Un sistem functioneaza echilibrat si armonios numai in momentul in care fiecare membru al sistemului este de acord cu dinamica si directia in care se indreapta respectivul sistem.